DNA Plus

info centar

0800 808 808

*besplatni pozivi iz svih mreža

Želite li da mi pozovemo Vas?

Šta su geni?

Otisak vašeg tela

Svako ljudsko biće sastoji se  od nekoliko milijardi sitnih ćelija koje zajedno formiraju tkiva našeg organizma. Svaka ćelija ima jezgro u kome se, po gruboj proceni, nalazi oko 30.000 različitih gena koji kontrolišu većinu osobina i mehanizama u vašem organizmu. Postoje, na primer, geni koji određuju boju vaših očiju, geni koji određuju koliko ćete biti visoki, geni koji su odgovorni za varenje određene hrane i geni koji su odgovorni za funkcionisanje nervnih ćelija u vašem mozgu. Svi geni, kao celina formiraju jedinstveni individualni otisak svakog čoveka.

Nažalost, naši geni mogu biti defektni i svako od nas nosi određene genetske greške koje smo ili nasledili od naših roditelja ili su nastale slučajno, a mogu negativno uticati na naše zdravlje.

Ovi genetski defekti  čine slabim naš imuni sistem, povećavaju rizik od srčanog udara ili slabovidosti. Oni su okidači astme i alergija, a uzrokuju i povećanje telesne težine usled neregulisane ishrane. Naravno, svako od nas nosi različite genetske defekte, što podrazumeva da neki ljudi imaju veći rizik od srčanih oboljenja, dok su drugi recimo intolerantni na laktozu. Bolesti, koje su česte kod nekih porodica, su dobar primer koji pokazuje da postoji rizik od neke bolesti i varira od porodice do porodice i od osobe do osobe.

Povećan rizik od bolesti usled genetskog poremećaja

Genetska oštećenja mogu da utiču na zdravlje, ali to u mnogim slučajevima  ne znači da ćete bolovati od neke bolesti. Genetska oštećenja znače da postoji povećan rizik od nastanka bolesti.

Da li će se bolest aktivirati, zavisi mnogo i od spoljašnjih faktora kao što su sredina i stil života. Na primer, ukoliko je osoba zbog genetskog oštećenja intolerantna na laktozu, ova osoba je potpuno zdrava sve dok ne konzumira mleko. Simptomi se javljaju tek nakon uticaja određenih faktora iz okruženja – u ovom slučaju to je unos laktoze.

Isto je i za druga oboljenja. Ukoliko, na primer, imate defekt gena koji reguliše korišćenje gvožđa u organizmu, povećava se rizik od hemohromatoze i za prevenciju bolesti je neophodna promena načina života.

Genetsko testiranje za prevenciju bolesti

Najnovije tehnologije sada omogućavaju da se testiranjem nedostataka gena, određeni geni tačno povežu sa nastankom određene bolesti. Rezultati DNA Baby 100+ skrining testa u prvim godinama života deteta, omogućavaju da otkrijete da li postoji rizik od nastanka bolesti i koji su to faktori rizika. Ako se test uradi na vreme, možete da  pomognete detetu da ostane zdravo.

Informacije koje dobijate DNA Baby 100+ anlizom dodatno pokazuju genetski profil deteta i ukazuje na individualne mere predostrožnosti koje je neophodno primeniti kako bi detetu obezbedili zdrav život.

Odštampaj Objavi na