DNA Plus

info centar

0800 808 808

*besplatni pozivi iz svih mreža

Želite li da mi pozovemo Vas?

Novosti

Životna sredina i geni

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u "New England Journal of Medicine", faktori životne sredine i način života mogli bi imati veću ulogu u nastanku karcinoma nego genetski faktori.

U istraživanju je proučavano 44.788 parova blizanaca iz Danske, Švedske i Finske. Blizanci su uzeti kao predmet istraživanja zato jer jednojajčani blizanci imaju identičan genetski materijal, dok dvojajčani imaju barem 50% jednakih gena. Činjenica da se karcinom pojavio kod jednog blizanca, a kod drugog nije, pomogla je naučnicima u zaključivanju da bolest nije isključivo nasledna.

Naučnici su prema rezultatima ovog istraživanja utvrdili da je kod samo nekoliko tipova karcinoma genetska podloga značajna (npr. karcinom dojke, karcinom debelog creva i rektuma i karcinom prostate). Ali, čak je i u tim slučajevima rizik da oba blizanca dobiju karcinom bio umeren.

Naučnici nisu posmatrali celokupni genetski materijal svakog blizanca pa nisu mogli proceniti koliko su sami geni doprineli nastanku karcinoma ako su postojali određeni nepovoljni faktori životne sredine. Takođe, ako su faktori životne sredine u Skandinaviji različiti od onih na drugim mestima, udeo rizika od nastana karcinoma zahvaljujući nasleđu može takođe biti različit.

Rezultati ovog istraživanja upozoravaju na potrebu većeg razlučivanja između uticaja faktora životne sredine i gena u nastanku karcinoma, kao i njihovog međusobnog preplitanja.

Ipak, čini se da su faktori životne sredine važniji. Obuhvataju sve ono što nije genetsko, uključujući važne faktore koji proizlaze iz stila života, kao što su pušenje, ishrana, fizička aktivnost, reproduktivno zdravlje, infektivni agensi i upotreba lekova - rekao je dr. Heather Spencer Feigelson, genetski epidemiolog iz American Cancer Society.

Izvor:

Medix - specijalizovani medicinski dvomesečnik 

Pošalji prijatelju Odštampaj Objavi na