DNA Plus

info centar

0800 808 808

*besplatni pozivi iz svih mreža

Želite li da mi pozovemo Vas?

Novosti

Novo oružje protiv tumora na mozgu

Proučavanje gena i genetskih mutacija omogućilo je naučnicima da otkriju mogućnosti za nove terapije.

Istraživači s Kalifornijskog univerziteta u San Franciscu utvrdili su da bi novi lekovi protiv glioma, vrste manje agresivnog, ali ipak smrtonosnog tumora na mozgu, mogli biti zasnovani na manipulaciji genetskog koda samog tumora.

Pokazalo se da neki tumori imaju genetsku mutaciju, koja dovodi do njihovog bržeg propadanja. "Neki tumori imaju poremećene metaboličke procese", izjavio je Karl Kelsey, profesor patologije i laboratorijske medicine. Zna se da su gliomi koji imaju mutaciju u genu zvanom IDH slabiji od glioma bez te mutacije, pa ljudi oboleli od mutirane vrste glioma žive duže od onih s "normalnim" gliomom. Međutim, nova istraživanja otkrila su da jednaka mutacija postoji i u drugim genima glioma, što znači da je genetski kod tumora vrlo podložan toj mutaciji.

Istraživači se nadaju da će biti moguće napraviti lekove koji će iskoristiti tu slabu tačku genetskog koda glioma, te im izazvati mutaciju i dovesti do propadanja tumora.

"Gliomi su tako smrtonosne bolesti, a toliko se malo zna o njima. Zato su lekari vrlo uzbuđeni zbog ovog otkrića, jer ono ukazuje na sasvim novi pristup lečenju. Sad znamo na šta da usmerimo istraživanje", zaključio je prof. Kelsey.

Izvor:

Journal of the National Cancer Institute
 

Pošalji prijatelju Odštampaj Objavi na